Wijnen van Murcia: info over de wijnen, wijnstreken en bodegás

        

Oud wijngebied
Murcia is net als Valencia een autonoom gebied en maken samen deel uit van de Levant. In Murcia wordt al van ouds her wijn gemaakt. Er werd voorheen vooral rode zware en sterk alcoholische wijnen gemaakt, bedoeld om te vermengen met de wijnen van Alicante en Valencia die lichter waren. Murcia was in eerste instantie een producent van bulkwijnen. Dankzij een ander vraag van de Spaanse en Europese markt, de aanplanting van de Monastrell druif en de aanpassing van de wijnmakers, is dit totaal veranderd. De productie is verschoven naar soepele rode en witte wijnen, en vooral rosados

Wijngebied: drie DO subzones
De wijn wordtt gemaakt in DO Bullas; DO Jumilla en DO Yecla


Bullas  -  zeer oud wijngebied (foto boven)


Bullas is een zeer oud wijngebied maar het jongste DO wijngebied van Murcia. Het is een uitgestrekt gebied ten westen van de stad Murcia die niet sterk beplant is. De wijngaarden liggen op een van hoogte varierend van 400-800 m. De hoogste gebieden zijn het belangrijkste en liggen het meest westelijk. Er wordt vooral rode wijnen gemaakt van de Monastrelldruif die 95 procent van de wijngaarden voor zijn rekening neemt. Ook worden er rosados gemaakt.
De Monastrell wordt vooral gezien als een ‘werk’druif die grote hoeveelheden betrouwbare rode wijn levert. Omdat met dezelfde druif in Frankrijk uitstekende kwaliteitswijnen zijn geproduceerd, hebben een aantal bodega’s risico’s genomen, investeringen gedaan en geëxperimenteerd om betere wijnen te produceren. Niet alléén hier maar ook in de andere gebieden van Murcia. Er worden nu ook lichtere, frissere rode wijnen met meer zuur en fruit geproduceerd die wel eens de wijnen voor de toekomst van Bullas kunnen zijn
Wijnsteden
Bullas, Cehegin



Jumilla


De regio stond bekend om zijn bulkwijnen, eenvoudige goedkope wijnen die in de omliggende streken zeer in trek waren. Vanwege de zanderige grond is de phylloxera (bladluisepidemie) aan het gebied voorbij getrokken maar sloeg in 1989 verwoestend terug. Vanwege grote produktieterugval en omdat het gebied moest worden herbeplant, was dit het juiste moment om betere wijnen te maken en zijn geënte wijnstokken aangeplant
De beste wijnen zijn tegenwoordig de rode volle wijnen die de exportmarkt heroveren. Zij kunnen zich meten met de betere Spaanse wijnen tegen een lagere prijs. De belangrijkste druif is de Monastrell (85%). Maar er zijn ook goede witte wijnen en rosados
Wijnstad
Jumilla



YECLA


Het DO wijngebied Yecla ligt in het oosten van de provincie Murcia, naast de DO-streek Jumilla. Het is het enige DO die uit slechts één stad bestaat, de wijnstad Yecla
Net als Jumilla stond het bekend om zijn bulkwijn. Bodegas Castano was de pionier die de wereld ook wilde interesseren voor de Yecla-wijn en is gaan investeren om goede wijn te maken. Andere wijnmakers volgden. Een andere manier van lageren en bottelen heeft geleid tot betere wijnen. De afzetmarkt zijn de Noord-Europese supermarkten en wijnspeciaalzaken
Wijnstad
Yecla


Beroemde Bodega's 


       


Bullas
Carrascalejo (foto boven) Finca Carrascalejo, s/n 30180 Bullas, t. 968 652 003, https://www.carrascalejo.com
Bedrijf opgericht door de familie Pidal in 1850 met 94 ha wijngaard en produceren in het gebied de betere wijnen, Het landgoed ligt tussen de wijnsteden Bullas en Cehegín. Er wordt vooral de monastrelldruif aangeplant maar ook cabernet sauvignon, Syrah, Tempranillo, Merlot en Garnach. Produceert wijne in alle drie de kleuren, ook brut
Beste wijn: cépages jovenes


     


Jumilla
Bodega Carchelo (Agapito Rico), Casas de la Hoya, Jumilla https://www.carchelo.com
Opgericht in 1989, 100 ha wijngaard en verdeeld over verschillende valleien en hoogtes; was pioneer in het maken van kwaliteitswijnen; Richt zich alléén op rode kwaliteitswijnen onder merknaam: Carchelo
Beste wijn: de monastrell joven
San Isidro Coöperativa (foto linksboven), Ctra de Murcia, Jumillahttps://www.bsi.es, verzorgt (begeleide) wijntours, wijncursussen, museum aanwezig
Coöperatie opgericht in 1934 door een groep van verschillende samenwerkingspartner 3.500 ha, verdeeld over verschillende gebieden en hoogtes. Er wordt voor 80% monastrelldruiven aangeplant en 20% Syrah. In eerste instantie vooral bulkwijnen maar produceert ook kwaliteitswijnen in de drie verschillende kleuren onder het etiket Sabatcha. Produceert ook uitstekende olijfolie
Senora del Condestable, Avda. de los Reyes, Jumilla
Opgericht in 1968 en voorloper van de monastrell-wijnen nieuwe stijl. Produceert goede wijnen, vooral de rosado
Beste wijn: Vilmar (monastrell)

YECLA
Castaño (foto rechtsboven), Carretera Fuentealamo, 3 Yecla,https://www.bodegascastano.com Wijntours op verzoek na tel.afspraak/per email
Familiebedrijf opgericht in 1972 met 300 ha wijngaard. Vader Castañoo was de pionier om betere wijnen te maken. Bedrijf is inmiddels in handen van zijn drie zoons. Er wordt nog veel bulkwijn verkocht maar ook gebottelde wijnen die onder eigen merknamen de wereldmarkt opgaan
Beste wijn: merk Puzuelo, rode (crianza- en reserva-niveau)


Nuttige Informatie


DO Bullas
Asociación Ruta del Vino de Bullas

Avenida de Murcia, 75 Bullas, Murcia (Murcia) https://www.rutadelvino.bullas.es
Wijnmuseum Bullas 
Avenida de Murcia 75, Bullas, Murcia (Murcia) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
DO Jumilla
Asociación Ruta del Vino de Jumilla
Plaza del Rollo 1, Jumilla (Oficina de Turismo de Jumilla) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
DO Yecla
Yecla Wine Route Association
Plaza Mayor, Yecla (Oficina de turismo) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; www.rutadelvinodeyecla.com

Powered by

MasSpanje connected

   Facebook
Twitter