Reisinformatie

REISTIJD

Auto

Utrecht - Madrid ca. 1745 km

Vliegen

Amsterdam – Madrid ca. 2.20 uur
Amsterdam – Malaga ca. 3.00 uur
Amsterdam – Barcelona  ca. 2.00 uur

 

MET DE AUTO

Voorkeursroutes: westelijke route: Parijs-Orleans-Bordeaux-San Sebastian en de oostelijke Brussel-Luxemburg-Dyon-Lyon-Narbonne-Barcelona of Luik-Luxemburg-Dyon-Lyon-Narbonne-Barcelona. Via Centraal Frankrijk: route Parijs-Orleans-Toulouse (geheel snelweg) en daarna via Narbonne (snelweg) of Andorra (tweebaansweg) naar Barcelona. Via de Pyreneeën (tweebaanswegen): niet snel wel mooie route. Via Orleans en Clermont Ferrand (geheel snelweg)

 

RONDREIZEN PER AUTO

Huurauto

Nationale rijbewijs. Veelal goedkoper om de huurauto in combinatie met een vliegreis of een hotelboeking te reserveren.

Tol

betaal je (contant of met creditcard) bij het verlaten of, in het geval van korte afstanden op de nacionales (nationale wegen), bij het oprijden van de weg. Informatie over de tolwegen en - tunnels en de bijbehorende tarieven: www.aseta.es

Verplicht

Gevarendriehoek, reflecterend jase, reservelampen, zekeringen en een reservewiel. De minimumleeftijd voor het besturen voor een auto is 18 jaar.

Boetes

Lichte overtredingen: tot € 100, ernstige € 200, zeer ernstige € 500.

Maximumsnelheid

snelwegen 120 km/h, op vierbaanswegen. 100 km/h op andere wegen buiten de bebouwde kom. 90km/h binnen de bebouwde kom en in woongebieden 50 km/h

Brandstof

worden door de regering bepaald en (iets) lager dan die in Nederland. De soorten verkrijgbare brandstof zijn: super (4 sterren); normaal (3 sterren); ongelood (sin plomo) en diesel (gasoleo)

Pech onderweg

als je lid bent van een erkende organisatie als bijv. de ANWB dan kan je bellen met de RACE, de Spaanse Wegenwacht: tel. 902 30 05 05
Op de grote doorgaande wegen staan op regelmatige afstanden praatpalen. Vanuit de dichtstbijzijnde garage wordt een reparatie- of sleepwagen gestuurd.

Parkeren

Een gele streep: verboden te parkeren. Soms geeft een bord aan dat na een bepaalde tijd wel langs de gele lijn geparkeerd mag worden. Blauwe lijnen: betaald parkeren. Gratis parkeren: van 14-16 en na 20 meestal gratis parkeren. Is je auto auto verdwenen, kijk dan of er op die plek een oranjesticker op het troittoir is geplakt. In datgeval is uw auto weggesleept: de sticker vermeldt gegeven over de auto, de tijd waarop hij is weggesleept en het telefoonnummer dat u hierover kunt bellen.

 

MET DE BUS

Er zijn verschillende aanbieders in Nederland die (goedkope) busreizen naar Catalonië en de Costa Blanca aanbieden. Hotel en busreis zijn meestal inclusief.

Het bedrijf Eurolines verzorgt busreizen naar Andalusië.   Julianaplein 5, 1097 DN Amsterdam, tel. 020 560 87 28, www.eurolines.nl en Fonsnylaan 13, 1060 Brussel, tel. 020 538 20 49, www.eurolines.be.

 

RONDREIZEN PER BUS

Niet alle plaatsen zijn per trein te bereiken. Er is een goed netwerk van busdiensten. Busplanner van de grotere busmaatschappijen: www.movelia.es

Vervoer van Spaanse luchthavens naar centrum: www.aena.es. Zie ook hieronder bij: rondreizen per vliegtuig

 

MET DE TREIN

Vanuit België (Brussel, Gent, Brugge en Oostende) en Nederland (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) rijdt de trein (Thalys) naar Parijs. Stap over op een (nacht)trein naar Madrid of Barcelona. Info: www.thalys.be, www.b-rail.be, www.thalyse.nl, www.ns.nl

 

RONDREIZEN PER TREIN

RENFE

(Red Nacional de los Ferrocarriles Espanoles) is de nationale spoorwegmaatschappij. inlichtingen en reserveringen 24/24 u, tel. 902 240 202, www.renfe.com. Het heeft treinen door heel Spanje rijden. Daarnaast bestaan er regionale en lokale treinen.

De trein is niet duur en de RENFE heeft ook speciale formules. Buiten de periodes van de belangrijke vakanties (de zomer en de Semana Santa) is het reizen per trein aanbevelenswaard.

AVE

(Alta Velocidad Española) is de snelste en meest luxe lange-afstandstrein in Spanje. De trein verbindt de grootste en belangrijkste steden van Spanje met elkaar. Vanaf Madrid rijdt de hogesnelheidstrein naar zeven steden én terug: Sevilla, Barcelona, Huesca, Valladolid, Málaga, Albacete en Valencia. Ook rijdt de AVE tussen Málaga en Barcelona én tussen Sevilla en Barcelona. De trein heeft een gemiddelde snelheid van 220 km p/u. In ong. 2,5 uur ben van je van Madrid naar Barcelona, Málaga of Sevilla. Tussen Madrid en Vallodalid 1 uur.

Online of loket

Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper met aantrekkelijke tarieven in de dalperiode. Je kan kaartjes tot een kwartier voor het vertrek van de trein. Ook reisagenten met een RENFE-sticker verkopen treinkaartjes en in veel steden zijn bijkantoren van de RENFE te vinden, evenals voor het verkopen van kaartjes. Wil je een lange treinreis maken, reserveer dan op tijd, zeker in het hoogseizoen.

Korting/Speciale tarieven

Wie binnen 60 dgn heen en weer reist met de AVE tussen dezelfde stations, ontvangt 20%. Er zijn speciale tarieven voor 60-plussers, voor kinderen onder de 11 jaar en voor gehandicapten. Met een Tarjeta Interrail kan je vrij reizen op het spoorwegnet van Spanje, Portugal en Marokko in 1e of 2e kl. gedurende 3,4,6 of 8 dagen verspreid over 1 maand. Info: www.interrailnet.com

Info en reserveringen

www.renfo.com heeft een uitgebreide (Engels-en Spaanstalige) website met tijden en prijzen. Ook kan je virtueel een kijkje nemen in de AVE. Tel. 0034 902 243 402. Je vragen worden in het Engels, Frans of Spaans beantwoord.

Talgos

(Tren Articulado Ligero Goicoechea Oriol-slaaptrein) doen denken aan vervlogen dagen van het treinreizen, maar toch zijn ze snel, comfortable, betrouwbaar en meestal uitgerust met een welvoorziene buffetwagen.

Estaciones verdes

de zg. groene stations liggen in de buurt van een natuurgebied. Vooral ideaal als je Spanje per voet of per fiets wil bekijken. Bij de plaatselijke provinciehoofdsteden vind je info over vertrektijden. Anders via de renfe voor toeristische info

 

VEERDIENSTEN

Veerdiensten naar de Balearen

Formerentara-Ibiza: ong. 30 min; Mallorca-Ibiza: ong. 2 uur; Dénia-Ibiza: ong. 2 uur; Valencia-Ibiza: ong. 5 uur; Barcelona-Ibiza: ong. 7 uur; Menorca-Palma (Mallorca): ong. 1 uur; Dénia-Palma : ong. 5 uur; Valencia-Palma: ong. 7 uur; Barcelona-Palma: ong. 7 uur; Barcelona-Mahon (Menorca): ong. 7,5 uur; Barcelona-Ciutadella (Menorca): ong. 4 uur

Er zijn verschillende maatschappijen die veerdiensten naar de Balearen aanbieden. Hieronder een overzicht.

Acciona Trasmediterranea, tel. 902 45 46 45, www.trasmediterranea.es; Balearia, tel. 966 42 86 00, www.balearia.com; Iscomar, tel. 971 437 500, www.iscomar.com

Veerdiensten naar de Canarische eilanden en Marokko

Er vertrekken veerboten vanuit Spanje (Cádiz, Algeciras, Málaga, Almería en Tarifa) naar de Canarische eilanden en Marokko. Ook tussen de eilanden zelf zijn er regelmatige veerdiensten. Hieronder een overzicht.

Acciona: zie boven; Trasmediterránea: tel. 902 454 645www.trasmediterranes.es. Grootste maatschappij. Vaart 2x p/w van Cádiz naar de grotere Canarische Eilanden (ong. anderhalve dag), 1 x p/d van Málaga naar Melilla (7 uur) en 5 x p/d van Algeciras naar Tanger (1.30) en naar Ceuta 15 x p/d (45 min); Euroferrys, tel. 902 195 014, www.euroferrys.com. Algeciras-Ceuta 10 x p/d (45 min) en Algeciras-Tanger 2 x p/d (2.30 uur) FerriMaroc, tel. 950 274 800, www.ferrimaroc.com. Almería-Nador 1-6 x p/d (6 uur); Ferrys Rápido del Sur, tel. 956 681 830, www.frs.es. Tarifa-Tanger 3-8 x p/d (35 min)

 

MET HET VLIEGTUIG

Bij alle grote steden ligt een vliegveld. Vanuit de hele wereld zijn er vluchten van en naar Madrid en Barcelona. Het weg- en spoorwegnet is goed. Tussen kleinere steden rijden bussen sneller en vaak frequenter dan treinen. Het openbaar vervoer op het plattenland is beperkt. Van vaste land vertrekken boten naar Engeland, Noord-Afrika, de Balearen en de Canarische eilanden.

 

VLIEGVERBINDINGEN

Spanje is door een hele reeks luchthavens met het internationale lijnennet verbonden. De belangrijkste zijn die van Madrid en Barcelona. De nationale Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia voert vanuit verschillende West-Europese hoofdsteden, waaronder Amsterdam en Brussel, directe vluchten uit op de hoofdsteden Madrid en Barcelona en verschillende andere steden in Spanje. De KLM heeft dagelijks vluchten naar Barcelona en Madrid. Er zijn budgetluchtvaartmaatschappijen als EASYET, RAYNAIR en VUELING (spaans) die op het vasteland  en de eilanden vliegen. Ook zijn er vele chartermaatschappijen, waaronder TRANSAVIA, die op vliegvelden in de nabijheid van de grote vakantiecentra aanvliegen, zoals Girona (Costa Brava), Alicante en Valencia (Costa Blanca) en Málaga (Costa del Sol) en de Balearen en de Canarische eilanden.

 

ONS AANBOD

Bekijk onze vliegmogelijkheden naar Spanje

 

RONDREIZEN PER VLIEGTUIG

Aankomst per vliegtuig

De luchthavens beschikken over een volledig vervoersnetwerk van treinen, taxi’s, bussen en metro’s voor vervoer naar uw bestemming. De meeste luchthavens liggen op minder dan 20 kilometer van het stadscentrum. Op de AENA, www.aena.es, (Spaanse website) krijg je allerlei informatie.

 

BINNENLANDSE VLUCHTEN

De meeste binnenlandse vluchten worden door Iberia uitgevoerd. Laatste jaren is er ook concurrentie van Air Europa, Spainair, Vueling en Clickair.

Powered by

MasSpanje connected

   Facebook
Twitter