Ongerepte, buitengewoon mooie natuur     -    één van de beste wijngebieden in Spanje!
75 km landinwaarts van de Costa Dorado en ten noord-westen van de stad Tarragona (regio Catalonië), ligt het ongerepte, afgelegen wijngebied Priorat. Het gebied wordt bijna helemaal omgeven door de Tarragona DO-zone. De natuur is hier buitengewoon mooi. De wijngaarden liggen op steile hellingen tussen de 100 en 700 meter of diep verschilen in eenzame dalen, in terrassen op woeste hellingen, omgeven door duizelingwekkend hoge kliffen. Zij hebben te maken met koude winters en droge zomers.Het gebied behoort tot Spanjes beste wijngebied. Het is een streek waar traditie samengaat met de allermodernste technieken. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd en gepioneerd met nieuwe druivensoorten. De elf DOC dorpen leveren inmiddels prachtige dieprode, bijna zwarte wijnen die uniek zijn in heel Spanje

 

Wijnen Gratallops met DOC Priorat status
Een van de meest fascinerende experimenten is die van een groep idealistische jonge wijnmakers (19-27 jr) en staat bekend als het ‘Costers del Siurana’- Siurana project. Halverwege de jaren tachtig investeerden zij in stukken grond op de oevers van de Siurana. Plan was om de beste druiven te planten, lage opbrengsten en wijnen te maken in kleine coöperaties die allemaal onder de naam Clos zouden vallen. Na veel tegenspoed zijn de overgebleven eigenaars helemaal onafhankelijk van elkaar en de wijnen van Gratallops hebben nu de DOC Priorat status. De wijnen behoren tot de beste en duurste van Spanje en gaan de hele wereld over

 

 

                        

 

 

Escaladei (foto boven) -  Cellars Scala Dei (foto linksonder) - beroemdste bodega
Escaladei is een idylllisch stenen dorp dat prachtig is gelegen, met maar 28 inwoners. In het dorpje worden al 500 jaar lang dezelfde wijnen gemaakt en is ontstaan uit het rijke kloosterleven. Je vindt hier de ruïnes van het Karthuizerklooster. In de 12e eeuw stichtten de Karthuizer monnikken aan de voet van de berg Montsant een priorij (kloosterhuis) in de plaats Scala Dei. Zij planten de druiven en zo ontstond er het bekende wijngebied, onder de aanduiding van herkomst 'Priorat'. Daarna is het eeuwenlang in bezit geweest van de staat. De monniken zijn al lang weg, maar in de beroemdste bodega van de streek Cellers Scala Dei wordt in de kelders van de priorij nog steeds wijn maakt

 

De Wijnen
Priorat staat van oudsher bekend om haar volle dieprode, bijna zwarte wijnen. Deze worden vooral gemaakt van de Garnacha Tinta die in de oudste wijngaarden van de wijnstreek te vinden is. Andere blauwe druivensoorten die verbouwd worden zijn de Garnacha Peluda, Cariñena, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. En ook witte wijnen uit dit gebied zijn zeker het proeven waard en worden voornamelijk gemaakt van de Garnacha Blanca, Macabeo, Chenin Blanc en Pedro Ximénez druiven

 

Wijnhoofdstad: Falset
Andere Wijnsteden: Bellmunt del Priorat, Gratallops, Escaladei, Torrojo del Priorat, La Morera de Montsant

 

 

 

              

 

 

Beroemde Bodega’s

 

Bellmunt del Priorato 

MAS d' en GIL
Finca Mas d'en Gil, s/n, TP-7101, km 4, 43738 Bellmunt del Priorat, https://masdengil.com
KLein bedrijf van de familie Ravira, opgericht in 1860, gevestigd in een prachtig gelegen finca, temidden van de Priorat, 45 ha, één van de beste wijngaarden van het gebied, beplant met rode druiven: 65% Garnache, 20% Carinyne, en 10% wit. Het andere gedeelte staat vol met olijfbomen
Het bedrijf volgt de traditie van het gebied door hun eigen wijnen, olijfolie, amandelen en hazelnoten te produceren, allemaal binnen de biologische en biodynamische landbouw. Ze hebben een uniek landgoed, samengesteld uit vijf valleien, waar je alle landschappen van Priorat kunt vinden. Een levendig beeld van deze prachtige regio op kleine schaal. Het bedrijf produceert grotendeels uitstekende rode wijnen, maar ook goede witte wijnen Beste wijn: Clos Fontà en Gran Puig

 

Escaladei 

Cellers Scala Dei (foto linksboven) Rbla. Cartoixa, s/n 43379 Scala Dei, www.scaladeiorg.com. Je kan hier wijnen proeven (zonder afspraak)
Het is één van de mooist gelegen wijngaarden in Spanje. De oorsprong van Cellers de Scala Dei gaat terug naar de negentiende eeuw terug toen de families van de huidige eigenaars het land van het klooster van Scala Dei verwierven en de pioniers van het bottelen van wijn in Priorat werden. De faciliteiten worden gevestigd in oude karthuizenaars gebouwen. De kelder is een XVII eeuws gebouw, waar de gevolmachtigde van het klooster heeft geleefd. Er wordt nog hoofdzakelijk gewerkt met oude wijntechnieken. Je vindt er mooie witte wijnen, rosada en rode wijnen. Beste wijn: de wat moderne wijn Negre Scala Dei en de meest klassieke wijk reserva Cartoixa Scala Dei

 

El Lloar

Familia Torres (foto rechtsboven) Bezoekerscentrum, Finca "La "Soteta
",
 naast Hotel Trossos, geeft rondleidingen, vooraf reserven
Moderne wijnmakerij van het wereldberoemde Torres bedrijf, gelegen op een idyllische plek. Het wijnbedrijf maakt hier o.a de bekroonde wijnem Salmos, als een eerbetoon aan de karthuizer monikken, en de Perpetual

 

 

       

 

 

Falset

Coörperativa Agricola Falset (foto linksboven) carrer miquel-barcelo 31, Falset,  www.falsetmarca.com.  t. 977 830 105. Er worden rondleidingen gegeven
Een wijncoöperatief gevestigd in een modernistische ‘wijnkathedraal’ ontworpen door Cesar Martinell in 1919. Dit historische monument is een combinatie van middeleeuwse stijlen en art nouveau

Mas Martinet Viticultors (foto rechtsboven) Crta. Falset a Gratallops, Km 6, 43730 Falset, Tarragona (op een klein domein buiten Falset, op de weg T-710 naar Grattalops), https://www.masmartinet.com, geeft rondleidingen
Opgericht in 1986 door één van de Gratallops pioniers, gerund door de familie Perez Ovejero. Uniek is dat deze familie niet voortkwan uit een familietraditie van wijnmaken. Zij starten in 1981 een studie enologie en 5 jaar later begonnen zij hun project om wijn te maken in de beste wijngebieden van Spanje
Het is een kleine wijnmakerij maar wel ultramodern. Maakt alléén rode wijnen, de basiswijnen zijn: Martinet Brujoven, en Clos Martinet. Beste wijnen: reeks Martinet Especial-wijnen

Bodega Ferrer Bobet crta Falset a Porrera (T-740) km 6,5, Falset (4 km ten zuiden van Porrera),  https://ferrerbobet.com 
70 ha, 15% exclusief beplant met Garnacha, Cariñena, Grenache,Cabernet Sauvignon; daarnaast contracten met oeroude wijngaarden, die hun druiven leveren
opgericht in 1994 door de vrienden Sergi Ferrer & Raül Bobet; Bobet is de oenoloog en heeft bij (inter) nationale bedrijven gewerkt, waaronder Torres
Bedrijf is gebaseerd op respect voor de wijnbouwtraditie van de Priorat en voor de economische en sociale ontwikkeling van de regio. De komst van Ferrer Bobet werd door de klassieke wijnbouwers uit de streek met argwaan gevolgd. De bouw van de wijnkelder werd als snel omschreven als 'de ufo, is geland op de heuvels in Porrera'. Dankzij het natuursteen en glas is het gebouw een architectonische blikvanger. Inmiddels hebben zij hun stempel gedrukt op de wijnproductie in Priorat en maken vernieuwende top Priorat-wijnen. Het wijngoed volgt de laatste trends op het gebied van wijntechnologie, met een onderaardse rijpingskelder en hightech-installaties. De grote kracht van het wijngoed zijn de zeer steile en hooggelegen percelen. Deze liggen midden in de koelste en winderigste zone van de Priorat
In 2008 zijn de eerste wijnen gemaakt, de uitstekende Ferrer Bobet Vinyes Velles en de Selecció Especial van 100% cariñena, gemaakt van de oudste wijnstokken in de Priorat


Gratallops

Alvaro Palacios 
Finca el Colomé
, Gratallops. Opgericht in 1989 door één van de oprichters van het Siurana project. Het piepkleine bedrijf produceert drie rode wijnen: Las Terrasses, een crianza, Clos Dolfi, een crianza, en de Clos d’Ermita. Allen van uitstekende kwaliteit maar de Clos l’Ermita is superieur en was in 1995 de duurste wijn van Spanje. De wijngaard Clos L'Ermita ligt op een helling van 45 graden in een natuurlijk amfitheater, in het hoogste deel van Gratallops. Hier groeien de garnacha, waarvan de stokken ca. 100 jaar oud zijn en de laagste opbrengsten van heel Spanje opleveren. Resultaat: beste en duurste wijn van Spanje

Celler Cecilio Piró, 28 43737 Gratallops, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.verzorgt ook wijngaardentours (op verzoek telefonisch of per email)
Bedrijf is in 1942 opgericht door de vader van de huidige eigenaar. Maken wijnen volgens de nog aloude gebruikte methoden. De wijnmakerij is het eerste bedrijf dat het DOQ-Priorat certificaat kreeg

Costers del Siurana/Clos d'Obac Cami Manyetes s/n 43737 Gratallops, www.costersdelsiurana.com, wijntours en wijnproeverijen, reserveren online
Costers del Siurana (Catalaans voor “de oevers van de Siurana”) ligt aan de basis van het hierbovengenoemde ‘Siurana’-project. De officiële oprichting van het domein dateert echter pas van 1987. De eerste Clos de l’Obac werd gemaakt in 1989 en kwam in 1991 op de markt. Deze eerste wijnen sloegen in als een bom; dit soort wijnen waren nooit daarvoor in Spanje gemaakt! Zijn inmiddels beroemd om de Clos d’Obac

Rene Barbier, fill/Clos Mogador Camí Manyetes, s/n. 43737-Gratallops, http://www.closmogador.com, wijntours en wijnproeverijen, reserveren online
wederom één van de pioniers van het Siurana-project. Heeft niet alléén zijn eigen wijnmakerij gemaakt, maar ook daarbij een huis in de heuvels. Maakt de uitstekende wijn Clos Mogador, een reserva

 

Porrera

Celler Cal Pla (Carrer Prat de la Riba, 1); http://cellercalpla.com; Op aanvraag wordt een proeverij georganiseerd
Oud familiebedrijf opgericht in 1814; Sindsdien hebben zeven generaties wijn verbouwd en bereid. De wijnstokken zijn dan ook oud, net als de meeste in de omgeving. De indrukwekkende ‘celler’ ligt midden in het dorp en is zeker een bezoek waard. Enoloog Joan Sangenís, de trotse eigenaar leid je graag rond en vertelt over zijn mooiste Wijnen: de Mas d’en Compte

Sangenís i Vaqué (Placa Catalunya, 3); www.sangenisvaque.com; wijnproeverijen
Het familiebedrijf is in 
1978 begonnen met de aanplant van wijnstokken op hun land binnen de grenzen van het dorp. Deze behoorden sinds 1700 tot de moederlijke tak van de familie en werden voornamelijk gebruikt voor wijnstokken. In 1979 begonnen de eigenaren wijn te maken in de oude kelder van Josep Simó, de grootvader van de eigenaar, die vanaf 1886 tot aan zijn dood wijn had gemaakt en verkocht. Tegenwoordig worden in dit wijnhuis nog steeds zijn traditionele wijnen geproduceerd, hoewel er ook nieuwe trends zijn verwerkt
Produceert jonge en verouderde roden wijnenSangenís i Vaqué (jong rood); Dara (rood verouderd); Vall Por (rood verouderd); Coranya (rood verouderd); Clos Monlleó (rood verouderd)

 

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP