Kwaliteitswijnen en Cava en uitzicht op de Montserrat
Tussen de ruige kuststroken van de Garraf, ten zuidwesten van de stad Barcelona, ligt de Penedès. Met overal uitzicht op de schitterende bergketen Montserrat en het indrukwekkende klooster. Het gebied wordt gekenmerkt door drie landniveaus, oplopend van zeeniveu tot 850 m. Deze microclimaten zorgen ervoor dat er verschillende wijnen gemaakt kunnen worden. Eeuwenlang was de wijn in dit gebied een sterke, ouderwetse wijn. In de jaren zestig steunde de burgemeester van Barcelona de wijnboeren financieel en motiveerde hen om betere (rode) wijnen zouden maken. Miguel Torres ging deze uitdaging aan en installeerde roestvrijstalen tanks en introduceerden uitheemse druiven als cabernet sauvignon, chardonnay en pinot noir. Daarna is de wijn nooit meer dezelfde geweest

 

De Penedès
werd officieel als wijngebied erkend en kreeg het predikaat D.P (Consejo Regulador de la Denominacion de Origen Penedes). De drie Catalaanse witte druiven (xarel-lo, macabeo, parellada) nemen 80 procent van de wijngaard voor zijn rekening. Maar ook de chenin blanc en sauvignon blanc worden voor witte wijn gebouwd. Onder de rode soorten zijn de lokale samsó druif, maar Catalonië telt wel 120 inheemse soorten

 

 

 

     

 


De Wijnen
In de Penedès is veel geëxperimenteerd met nieuwe technieken om de grond te verbouwen. Dit heeft geresulteerd in drie soorten wijn: Jovens (goede alledaagse jonge wijnen) tegen milde prijzen; individuele hoogwaardige wijngaardwijnen van ‘edele’ druiven (cabernet sauvignon, chardonnay etc); en de oude rancions, vinos de licor en moscatels. Deze verscheidenheid heeft geleid tot een geweldig verkoopsucces



Cava
De eerste Cava werd in 1872 door Josep Raventós, hoofd van het familiebedrijf Codorniu, gemaakt. Wijnproducenten probeerden al mousserende kwaliteitswijn te maken sinds 1830, toen de Champagne voor het eerst op de markt kwam. Vele experimenten mislukten echter. Raventós was lid van een niet-officiële groep van belangrijke wijnproducenten in Sant Sadurní d'Anoia. Deze groep was ook wel bekend onder de naam 'De Zeven Griekse Wijzen'. Zij kwamen iedere week bij elkaar om hun kennis en het resultaat van hun experimenten te bespreken. Raventós lukt het als eerste de Cava te maken

Cava heeft niet de wettelijke verplichting D.O. op het etiket staan omdat de cava niet uit één geografisch gebied komt.  De Cava komt voor 95 % uit Catalonië en voor de rest elders vandaan. Het heeft ruim een eeuw geduurd voor de juiste evenwicht van druiven voor de Cava. Ook heeft het veel trammelant gehad over de naamvoering. In de jaren negen is de Cava na Champagne de populairste mousserende wijn ter wereld

 

Wijnhoofdstad: Vilafranca del Penedès
Dé plek om bodega's te bezoeken en wijn te proeven. Er is ook een Museu del Cultures del Vi de Catalunya, wijnmuseum aan de Placa Jaume 1-5, www.vinseum.cat. Je komt hier meer te weten over de wijngeschiedenis
Andere Wijnsteden: Olerdola, Castellvi de la Marca, Vilanova I Geltrú, El Vendrell, L’Arboc, Torrelles de Foix, Sant Marti Sarroa, Vilobi del Penedes, Font-Rubi, El Plá del Penedes, Subirats, Masquefa, Piera, St.-Esteve de Sesrovires


Cavahoofdstad: St. Sadurni d'Anoia
De producenten in deze cavahoofdstad zijn verantwoordelijk voor negentig procent van de productie van cava in heel Spanje. In de bijna honderd bodega’s kun je de mousserende wijn proeven en meer leren over het productieproces
Andere cava steden: Vilafranca del Penedès, San Marti de Sarroca, Vilovi del Penedès, Torrelavit, Sant Esteve Sesrovires, Martorell, San Cugat  (vlak boven Barcelona)

 

 

                      
             

 

 

Beroemde bodega’s

Vilanova i la Geltru
Bodega Jaume Serra (Crta de Villanueva la Geltrú; C-15/ foto 1) https://jaumeserra.com bezoek wijngaarden, kelders, bodega met uitleg;proeverij
wijnbedrijf gevestigd in een mooie oude masia (1647), gelegen op de top van een helling die rustig naar de Middellandse Zee in Vilanova I La Geltrú afdaalt. Het bedrijf is opgericht in 1943 door de familie Jaume Serra. In 1997 kocht de familie García Carrión het bedrijf. Ze maken zowel cava als penedès wijnen. Het wijngebied is omgeven door een perceel van land van 125 hectare wijngaarden met de variëteiten Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Tempranillo 

Viladellops
Bodega/Finca Viladellops (foto 2)
https://www.fincaviladellops.com/ Bezoek: wijngaarden, bodega, proeverij; wijngaardlunch; bezoek + menu; 4 x 4 bezoek + proeverij
De huidige wijnmakerij dateert uit 1877. De familie Desvalls handhaafde de traditionele bulkproductie tot 1980. Het duurde tot 1999 voordat ze besloten om een ​​verandering aan te brengen en een gokje te wagen op de moderne wijnproductie. De huidige eigenaar Marcello renoveerde de vervallen gebouwen en wijngaarden

Het is nu een bodega met 400 ha grond. Hun project is 100% mediterraan, gebaseerd op de inheemse rassen van het gebied: Xarel·lo en Garnatxa. De wijngaarden liggen op een kalkrijk plateau op een hoogte van 300 meter, dichtbij de Middellandse zee. Dit zorgt voor een uniek microklimaat. 60 ha is beplant met wijnstokken. Een deel ervan wordt verkocht aan cavaproducenten in de omgeving

Olèrdola
Cavas Hill (Calle Bonavista 2, 08734 Moja, Olèrdola (Barcelona) 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., http://www.cavashill.com, Tel.:+ 34 938900588, Tel. reserveringen:+ 34 938900588. Met reservering; Bezoek: Wijn proeven met uitleg; bezoek wijngaarden; bezoek met gids aan wijnkelders. Zonder reservering, Wijnproef; Wijnverkoop
Cavas Hill is de erfenis van de ondernemersgeest van een Brit - Joseph Hill - die zich in 1761 vestigde in de wijngaarden van de Maset, in Moja (tussen Barcelona en Tarragona), om zich te wijden aan het cultiveren van de wijngaard en maken van  wijn. Generaties lang zetten  nakomelingen het gezinswerk voort. Zoon John erfde het bedrijf en bouwde de boerderij, waar het bedrijf en wijnmakerij zich momenteel nog bevinden. De oude bodega dateert van 1887 
60 ha wijngaard en produceert ong. 3500 hl. Eén van de bekendste bodega’s van Penedés. Zowel Cava als wijnen (witte, rosado en rode wijnen. Allen van topkwaliteit. Beste wijnen: rode Masía Hill joven, Gran Civet Hill, Cabernet Sauvignon Hill crinanza

Pacs del Penedès
FamiliaTorres : Centro de Visitas 
(Finca el Maset, Pacs del Penedès/ foto 3) 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.www.torres.es, Tel.:+ 34 938177487/ + 34 938177574, Tel. reserveringen:+ 34 938177487. Met reservering Wijn proeven met uitleg, Wijnproefcursus, Bezoek met gids aan wijnkelders. Zonder reservering, Wijnproeven en wijnverkoop
Het pioniersbedrijf Torres is sinds 1870 in de Penedès gevestigd en heeft toen zijn eerste wijngaarden geplant. Rondom zijn finca (net buiten Villafranca del Penedès) is een unieke wijngaard met meer dan honderd onbekende inheemse druivensoorten. Het bedrijf is één van de modernste wijnmakerijen ter wereld, waarbij innovatie en traditie samengaan. Er wordt een zeer breed aanbod van wijnen en brandewijn gemaakt.. De wijnen, allen van topkwaliteit, worden mett 2.432 ha wijngaarden en wijnmakerijen in de Penedès, Priorat, Rioja, Ribera del Duero en Rueda, en ook in Chili en Californië, in 150 landen verkocht. Torres is in 2014 en 2015 door het Britse tijdschrift Drinks International erkend als het meest bewonderde wijnmerk ter wereld. Het Torres Visitor Centre bevindt zich in Pacs del Penedès en biedt een breed scala aan ervaringen om de wijncultuur te verspreiden
Tuinrestaurant El Celleret
In het bezoekerscentrum is het nieuwe tuinrestaurant gevestigd; in een tuin met olijfbomen, naast de wijngaard Mas La Plana,waar een van de meest karakteristieke wijnen van de Torres-familie vandaan komt. Je kan in de buitenlucht genieten van de lokale keuken. Het is ook een uitstekende gelegenheid om de wijnen te proeven, want naast restaurant is er ook een wijnbar, waar je de Torres wijnen uit alle regio's/landen kan proeven. Er is ook een wereldwijnkaart. Vanaf het terras heb je prachtig zicht hebt op de wijngaard en de berg Montserrat. Er worden picknicks in de wijngaard georganiseerd

Subirats
Albert I Noya
  (Finca Can Vendrell s/n 08739 Sant Pau d'Ordal, Subirats/foto 4); 
www.albetinoya.cat
Tel. reserveringen:+ 34 938994812. Met reservering, Wijn proeven met uitleg, Verkoop van andere producten. Zonder reservering, Wijnproef, Wijnverkoop, Bezoek aan wijngaarden, Bezoeken met gids aan wijnkelders; fietstour. Het hoofdgebouw uit 1872 herbergt de receptie, de winkel en het ontmoetingspunt voor  bezoekers. Er is een majestueuze zaal met een capaciteit voor max. 50 personen en een tuin met spectaculair uitzicht om proeverijen, lunches en allerlei soorten evenementen te houden. Familiebedrijf, opgericht in 1978, met 26 ha wijngaard. Gehuisvest in een modernistische gebouw uit 1925; faciliteiten in de loop der jaren uitgebreid en gemoderniseerd. In 2004 is de Xapàlla kelder gebouwd Er wordt ecologische wijn geproduceerd; Uitstekende witte en rode wijnen, vooral de cépages 
Beste wijn: tempranillo joven. Eén van de beste in zijn soort in heel Catalonië

 

 

                       

 

 

Sant Pau d'Ordal
Celler Eudald Massana Noya
(Finca El Maset, 0 S / N, 08739 Sant Pau d'Ordal/foto boven) www.massananoya.com
bezoek/info en boeken: 
+34 93 899 41 24; wijncurus;rondleiding wijngaarden, proeverij, fietsen rond en bezoek ad wijngaarden, wijnwinkel
30 ha, familiebedrijf, die hier al 9 generaties ecologische landbouw bedrijft. De laatste telg Edualt heeft zich toegelegd op het maken van biologische wijnen. Het wijnhuis is gevestigd in de oude masia. Teelt zowel rode als witte rassen met inheemse Penedès variëteiten. De witte druifsoorten zijn Macabeu, Xarel·lo i Parellada, maar ook Chardonnay, Muscat en Viogner. De rode druivensoorten zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Ull de Llebre, Marselan, Pinot Noir en Petit Verdot. Maakt cava en wijnen

 

                  

 

 

Vilafranca del Penedès
Cava Bertha  (Carretera de Sant Sadurní a, km 2,4, Vilafranca del Penedès/foto boven); 
https://cavabertha.com/cava/
In het weekend (alléén dan open voor publiek) bezoek aan de moderne Bodega Berta met heerlijk terras. In de ochtend ontbijt je in de kelder en om 11.00 uur bezoek je de bodega (gratis). Om 15.00 is er een snack in de lounge met fantastisch zicht op de wijngaarden 
opgericht in 1989, onder de naam Cavas Josep Torres Sibill, de naam waarmee ze hun cava op de markt begonnen te brengen tot 1998. Rond de eeuwwisseling vond ook de generatiewisseling plaats en werden de cava's van deze Penedès-wijnmakerij bekend als Cava Bertha. Tot 2014 waren ze gevestigd in een oude wijnmakerij in het centrum van Sant Sadurní d'Anoia. Daarna zijn ze naar de rand van de stad verhuisd, 4.5 km buiten San Sadurní(zuidkant), en nu gehuisvest in een modern gebouw geïntegreerd in het landschap en met de modernste technologie. Het heeft een prachtig terras met zicht op wijngaarden en berg Montserrat
De cava's van de Bertha- wijnmakerij worden gemaakt van een zorgvuldige selectie van de beste basiswijnen, uitsluitend gemaakt met inheemse variëteiten en de perfect aangepaste Chardonnay en Pinot Noir. De cava's Bertha biedt jonge cava'sreserve cava's en grote cavas reserve 

 



   

 

 

Sant Sadurní d’Anoia
Cava Agustí Torello Mata (La Serra, s / n (camí de Ribalta) Sant Sadurni),www.agustitorellomata.com 
bezoek bodega en wijnproeverij; bezoek bodega met diner (4-6 personen); privé bezoek (2 personen)
Familiebedrijf opgericht in 1955 door Agustí Torelló Mata. Heel zijn leven stond in het teken van het maken van topcava. Op zijn 18e had hij reeds zijn wijnanalyselaboratorium. Thans in handen van zijn kinderen. Alle cava's van deze wijnmakerij zijn ofwel reserve cava's of Grand Reserve cava's.  Maakt ook witte wijnen, waaronder 3 biologische en brandewijn. Produceert jaarlijks 500.000 flessen cava en 150.000 flessen wijn, afname in 30 landen. Agustí Torelló Mata is één van de internationaal meest geroemde en erkende cava huizen. Hun cava’s staan op de kaart van de Catalaanse sterrenrestaurants (voorheen) El Bulli; El Celler de Can Roca. Ook in het Parijse restaurant Pierre Gagnaire (3 sterren) wordt hun cava verkocht. Het Bedrijf is gevestigd in een moderne wijnmakerij Beste wijnen: de topcava Kripta, in een zeer unieke fles, in Amphora stijl, opgenomen is in de Franse lijst Bettane-Desseauve 2011 van “De 100 beste wijnen ter wereld”; de brut reserva is beter geprijsd 

Codorniu  (Avda Jaume Codorniu, s/n t. 938 913 342, Sant Sadurní d'Anoia/ foto's boven), www.codorniu.es
Activiteiten wijnkelder. Met reservering: Wijn proeven met uitleg, Bezoeken met gids aan wijnkelders. Zonder reservering: wijn-en cavaproeverij, evt. in combi met choloca;
Familiebedrijf opgericht in 1551. Het is één van de twee grote Cavaproducenten (Freixenat is de andere). Josep Raventós, hoofd van het imperium, heeft in 1872 de Cava ontdekt en op grote schaal gelanceerd. Tevens eigenaar van prestigieus wijngebied Raïmat in Costers del Sègre
Het bedrijf is gehuisvest in een prachtige modernistische bodega, in mooi aangelegde tuinen. De gebouwen zijn ontworpen door de architect Josep Puig i Cadafalch (school van Gaudi) en is in 1976 als nationaal monument erkend. Onder de gebouwen liggen de wijnkelders, die een gangenstelsel vormen van in totaal 38 kilometer, in vijf verdiepingen. De gebouwen zelf werden op het eind van 19e, begin 20ste eeuw gebouwd. Tijdens de wijnrondleiding bezoek je de kelders per treintje en aan het einde ervan is er een proeverij
Aanbod van traditionele stijlen tot wijnen met chardonnay, allen van uitstekende kwaliteit. Beste wijn: de voortreffelijke Codorniu 1551 en Jaume Codorniu. 

 

      

 
    

 

 

Freixenat  (Calle Joan Sala 2, 08770 Sant Sadurní d'Anoia/ foto links en rechts boven)  www.freixenet.com
 Tel.:+ 34 938917000, Tel. reserveringen:+ 34 938917000. Met reservering, Wijn proeven met uitleg, Restaurants. Zonder reservering, Wijnproeven, Verkoop van andere producten, Wijnverkoop, Bezoek met gids aan wijnkelders. Leuk ook voor kinderen. Je rijdt met een minitrein (gratis) door de kelders. Ook een videopresentatie die je meer leert over de Cava, het bedrijf en het productieproces van de Cava 
Familiebedrijf opgericht in 1889 en met Codorniu de twee grootste Cavaproducenten. Het heeft dochterondernemingen over de hele wereld en wijnmakerijen in 's werelds beste wijnbouwgebieden, zoals de Verenigde Staten, Mexico, Frankrijk en Australië. Het verkoopt wereldwijd, van betaalbaar tot heel duur, meer dan 200 miljoen flessen per jaar, met een omzet van ruim 500 miljoen euro. De cava's worden hoofdzakelijk gemaakt uit de druiven: macebeo, parellada, xarel-lo en ook chardonay. Het bedrijf heeft schitterende art-decokelders. De wijnen worden over de hele verkocht. De bestsellers zijn de Carta Nevada en Cordón Negro. Beste wijnen: Brut Barocco, Freixenet Vintage en Cuvée DS. De allerbeste: (en peperduur) de reserva Real, gemaakt van basiswijnen van de mooiste stukken grond in de allerbeste wijngaarden

 

 

                                

 

 

Gramona (Carrer de la Indústria, 36, Sant Sadurní d'Anoia: centrum) + Gramona Celler Batlle
(Carrer Masia Prunamala, Sant Sadurní d'Anoia/foto boven); 
www.gramona.com; reserveren: www.visita.gramona.com
wijnproeven, bezoek wijngaarden; gastronomische ruimte die recepten uit eigen tuin aanbieden; wandeling door de wijngaarden met gids (30 min)
opgericht in 1921, in 1881 werd de eerste wijnmakerij en wijngaarden gekocht; thans in bezit van de 5e generatie en werken volgens de principes van de biodynamische en biologische landbouw; produceert vooral mousserende wijnen; Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. ook witte wijnen en expirementeert met het maken van (zoete) wijnen; 40 ha wijnaard. Koopt ook druiven in. Beste wijnen: III Lustros nature extra brut; reserva Vintage brut; Celler Batlle
Het bedrijf heeft twee wijnmakerijen. Gramona, de oude wijnmakerij in het centrum, met historische kelders uit 1921. Hier worden de cavas gemaakt met langere rijpingstijd. Gramona Celler Batlle (foto boven), een nieuwe bodega, gebouwd in 2001 net buiten het dorp. Het is een baanbrekende wijnmakerij op een prachtige plek in de heuvels. Hier vind de vinificatie en botteling plaatsvindt van al de wijnen

 
Juvé y Camps (Carrer de Sant Venat, 1, Sant Sadurní d’Anoia) www.juveycamps.com
Familiebedrijf opgericht in 1921. Prestigieus bedrijf die hoog staat aangeschreven. Het is een groot bedrijf met 450 ha wijngaard, in diverse gebieden van de streek;  goed voor een wijnproduktie van 20.000 hl. Produceert hoofdzakelijk uitstekende Cava (90%). Onder de penedès wijnen de witte joven Ermita d'Espiells en de cépage crianza La Miranda d'Espiells Chardonnay, met een half jaar op eiken

Marqués de Monistrol (Sant Sadurni d’Anoia) www.marquesdelaconcordia.com/en
Familiebedrijf opgericht in 1882. Één van de oudste bodega’s, met 400 ha wijngaard en een moderne wijnmakerij, produktief voor maar liefst 45.000 hl, vooral Cava. Heeft de meeste wijngaarden na de twee grote wijnhuizen Codorniu en Freixenet. Maakt ook uitstekende penedès wijnen onder de eigen naam. Onder andere twee witte jovenes: Vin Nature Blancs de Blancs (grote drie) en Vin Nature Blanc en Noirs. Blanc en Noirs betekent in dit verband 'witte wijn, gemaakt op de manier van rode wijn', dwz met schilcontact, en niet te verwarren met Blans de Noirs: witte wijn van blauwe druiven. Er is ook een cepage charonnay Beste wijnen; een rode reserva (cabernet sauvignon/tempranillo; 22 mnd op eiken) en een cépage merlot crianza. Cava: Allemaal uitstekende cava-wijnen maar vooral de Gran Tradición brut nature. Beste wijn: de Brut Selección

 

 

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP