De Mooiste Dorpen van Spanje!
Spanje is rijk aan prachtige dorpen, zowel op het vaste land als op de eilanden!  De allermooiste dorpen worden onder één kwaliteitsmerk op de lijst geplaatst van de stichting "Los Pueblos más Bonitos de España" (De Mooiste dorpen van Spanje)

In 2011 is de vereniging "Los Pueblos más Bonitos de España" opgericht, geïnspireerd door soortgelijke verenigingen die al met groot succes over de hele wereld bestaan. Een voorbeeld hiervan zijn de Franse en baanbrekende Les plus beaux viilages de la france, de Italiaan, il piu borghi d'Italia, de Canadees of Wallonië.
Het doel
is het publiek 
bekend te maken met de prachtige dorpen en ter bevordering en behoud van het cultureel erfgoed. 
Bij voorkeur worden plattelandsgebieden en kleine gemeenten gepromoot

Jaarlijks vindt er op 1 oktober de ‘Día de Los Pueblos más Bonitos de España’ plaats en gaat gepaard met allerlei feestelijke- en culturele aktiviteiten. Om in aanmerking te komen voor het certificaat en de officiële erkenning "mooiste dorp van Spanje"
moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • de gemeente mag niet meer dan 15.000 inwoners hebben; er moet natuurlijk en cultureel erfgoed zijn; de huizen en omgeving moeten schoon en goed onderhouden zijn; geen storende reclame of bilboards; het dorp moet goed toegankelijk zijn; er zijn culturele festiviteiten die kenmerkend zijn voor de culturele identiteit van het dorp en er is goede informatie over de bezienswaardigheden en aktiviteiten

Bij een positief oordeel krijgt het dorp de officiele status en erkening van "mooiste dorp van Spanje". Het logo (zie hierboven) mag worden gebruikt en bij de verschillende ingangen van het dorp worden geplaatst. Het eerste dorp dat gekozen werd is Peñiscola. Momenteel (2020) staan er 94 dorpen op de lijst met ‘Mooiste dorpen van Spanje’. Elk jaar komen er nieuwe dorpen bij 

 

 

De mooiste dorpen van Andalusië!

Almería
Mojácar (foto 1);  Níjar - Lucainena de las Torres (foto 2)- Sorbas 

Cádiz
Castellar de la Frontera; Grazalema en Zahara de la Sierra (foto's 3 en 6)
Setenil de las Bodegas (foto 4); Vejer de la Frontera (foto 5) 
 

Córdoba
Zuheros (foto 7)

Granada
Bubíon, Capileira en Pampaneira (Las Alpujarras, Poquiera-dal) (foto's 8 en 9)

Huelva
Almonaster la Real (foto 10)

Jaén
Segura de la Sierra (foto 11)

Málaga
Frigiliana 

 

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP