Historische wijnstreek: de wijnen zijn geen sherry
Montilla-Moriles is een historische wijnstreek gelegen in de provincie Córdoba, in het centrum van de driehoek Granada-Málaga-Sevilla. Montilla-Moriles is de benaming van twee plaatsen die gezamenlijk een van de belangrijkste herkomstaanduidingen op wijngebied van Spanje hebben bewerkstelligd
De wijnen uit dit gebied worden onder dezelfde noemer als Sherry geplaatst maar heeft geleden onder de vergelijking. De vergelijking tussen de wijnen is wel voor de hand liggend omdat Montilla in het begin van de 20e heel wat wijn naar de sherry-bodega’s heeft gebracht en er onderdeel van uitmaakte. De belangrijkste onderscheidende factor is de gebruikte druivensoort. Terwijl de Palomino druif wordt gebruikt voor sherry, is de meeste Montilla gemaakt van de pedro ximenez, die een veel hoger suikergehalte heeft en daarom wijnen geeft met een van nature hoger alcoholgehalte, tot 16 procent volume. Dit betekent dat, in tegenstelling Sherry, Montilla niet wordt bereid met toevoeging van extra alcohol
Eigen weg op gegaan
In 1933 kreeg het erkenning als een afzonderlijk gebied en is sindsdien zijn eigen weg opgegaan, bijna uitsluitend met de pedro ximénez druif. Hoewel Montilla-wijnen niet versterkt zijn, behoren ze onvermijdelijk en historisch gezien tot dit marktsegment en hebben ze ook te lijden onder de neerwaartste trend in deze sector. Als reactie daarop is er een nieuwe classificering gekomen, namelijk de 'Joven Afrutado' (jonge, fruitige, lichte witte wijn), en een nieuwe marketingimpuls voor deze wijnen in Spanje en in het buitenland
De grond
De steden Montilla (ongeveer 45 km ten zuiden van Córdoba) en Moriles liggen in het centrum van het D.O. gebied. Het totale wijngaardareaal bedraagt zo'n 14.500 ha, waarvan 11.514 geclassificeerd is als D.O., en 2.680 ha (in het centrum van de zone) als 'Superior'. In tegenstelling tot de omringende gebieden die een zanderige bodem hebben ('Ruedos') bevat de bodem van de Superior-zone meer kalk, de zogenaamde 'Albariza'. De zanderige bodems ('arenas') van de Ruedos-zones hebben een kleine hoeveelheid kalksteen en produceren meer vruchten maar deze hebben niet dezelfde fijne kwaliteit als de druiven van de Superior-zone, en zijn meestal bestemd voor 'olorosos'. De hoogte van de wijngaarden varieert van 300 tot 700 m
Druivenvariëteiten
De druif die in de witte wijn van Montilla-Moriles wordt gebruikt is voornamelijk de Pedro Ximenez, en een enkele keer een moscatel. Andere gebruikte druivenrassen zijn Layrén, Baladi en Torrontes maar die worden vooral voor de nieuwe joven afrutado-wijnen gebruikt. Rode wijn druivensoorten zijn tempranillo, Syrah en Cabernet Sauvignon
De Wijnen
De streek heeft zich aan de ene kant toegelegd op de verbetering van de joven afrutado-wijnen, lichte frisse, koel vergiste wijnen die meteen op dronk zijn en direkt verkocht kunnen worden. De ander op de verbetering van de klassieke wijnen
De moderne montillla wijnen kent 3 basistypen
Lichte frisse, jovenes afrutados van een pedro ximénez of andere druiven;
Vinos Crianzas zijn onversterkte witte wijnen met 13% alcohol en minstens een jaar eiken. Deze worden meestal op de markt gebracht in combinaties van droog/medium/zoet door menging met 'dulces' (siropen) en/of 'vinos de licor' ('mistelas')
Vinos generosos, bekend als fino en oloroso. De finos zijn niet versterkt maar de amontillados en olorosos wel en kunnen 18 procent alcohol bereiken. Er is ook een Montilla-brandy, gemaakt door het destillaat van de derde persing ('holandas') in een eigen solera te laten rijpen.
Montilla heeft ook uitstekende dessertwijnen van de pedo ximénez die men hier over het ijsdessert schenkt
Wijnhoofdstad: Montilla
Andere wijnsteden: Fernan Nuñez, Montemayor, La Rambla, Nueva Carteya, Baena, Dona Mencia, Aquilar de la Frontera, Moriles, Puente Genil, Cabra, Lucena
Beroemde Bodega’s
Montilla
Bodega Alvear Crta Almendralejo - Palomas, km 6.9, 06840 Alange www.alvear.es. Doordeweeks rondleidingen van anderhalf uur. Op aanvraag ook in het weekend. Info: Tel. 957 65 29 39 or via email:
Het is de oudste en grootste wijnmakerij in de hele Montilla-Moriles-streek. Het is opgericht in 1732 en is na 300 jaar nog steeds in bezit van de familie. Men heeft 128 ha wijngaard en produceert 100.000 hl. De wijnen zijn van uitstekende kwaliteit. Ze maken de best verkochte droge fino CB Alvear In 1999 is Alvear's Pedro Ximenez 1830 door de Spaanse critici als de beste wijn in Spanje betiteld
Bodega Gracia Hermanos: in Montilla. Opgericht in 1945
Het is een kleine maar geheel gemoderniseerde bodega. Ze maken een paar schitterende wijnen, waaronder de María del Vall
Bodega Perez-Barquero: Gracia Hnos. S/A Cía Vínacola del Sur S/A, Tomas Garcia, Montilla, www.perezbarquero.com, rondleiding na afspraak.
Opgericht in 1905 met 125 ha wijngaard. Toegerust met de modernste installaties
Aguilar de la Frontera
Bodega Toro Albala: Avda Antonio Sanchez 1, Aguilar de la Frontera, https://toroalbala.com
opgericht in 1922, 7 ha, biedt rondleidingen na telefonische afspraak, + 34 957 66 00 46
ontstaan met het idee van een kleine boer José Albala die oude wijnen wilde bewaren voor het maken van wijnen voor de meest veeleisende wijnproevers. Dit is gelukt en de wijnen zijn nu wereldwijd op de beste tafels te vinden
De oude bodega stond vroeger op de plek van een electriciteitsbedrijf, die aanleiding gaf tot de Andalusische grap dat de wijn electrisch was. Vandaar de beroemde naam "Eléctric" voor de merknaam van de wijnen
Er zijn twee finos, Eléctrico en Fino de lagar, beiden van uitzonderlijke kwaliteit, twee amontillados, Toro Albala Viejisimo en Viejisimo Eléctrico, beiden eveneens vootreffelijk. Verder zijn er drie zoete wijnen, waarvan de Eléctrico pedro ximénez, een van de allerbeste wijn van de streek
Lucena
Bodega Aragon y Compañia, Crta Estacíon, Lucena
Maken wijnen van uitstekende kwalitiet waarvan meer de helft in bulk wordt verkocht, die overigens zeer goed van kwaliteit kunnen zijn
Cabra
Bodega Rodríguez Chiachio, Avda. Belén, 2 Cabra, +34 957 52 06 64
opgericht in 1942, 50 ha, 4000 hl wijn, één van de kleinere wijngaarden
De wijnen worden onder diverse merknamen verkocht. Zowel de wijn als de fino zijn van goede kwaliteit, vooral de fino Solera Fundacíon. Naast wijn wordt er ook olijfolie geproduceerd en verkocht