De geschiedenis van de Wijnen
De wijngaarden op La Palma dateren uit de 15e eeuw. Nadat La Palma in 1493 onder de kroon van Castilië kwam bleek dat het eiland niet rijk was aan bodemschatten als goud en zilver. Er werd in rab tempo besloten om suikerriet, honing en wijn te gaan verbouwen en de wijnbouw bleek een succes te zijn. Het eiland exporteerde wijn naar Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. La Palma werd ook een belangrijke tussenhaven voor schepen die van en naar Noord- en Zuid-Amerika voeren en het eiland werd snel welvarend. Eind 19e eeuw domineerden de Engelsen de economie op het eiland en legden zij enorme banenenplantages aan langs de kust. De wijngaarden moesten hiervoor ruimte maken. Op dit mooie en groene eiland zijn de wijngaarden nu klein en liggen ze verspreid tussen de bananenplantages
DO Wijn gebied bestaat uit drie subzones
- Hoyo de Maza, rond Mazo in het middenwesten: gemeenten Villa de Mazo, Breña Baja, Breña Alta en Sta. Cruz de la Palma
- Fuencaliente-Las Manchas, rond Fuencaliente in het zuiden: gemeenten Fuencaliente, El Paso, Los Llanos de Aridane en Tazacorte
- Norte de la Palma in het noorden: gemeenten Puntallana, San Andrés and Sauces, Barlovento, Garafía, Puntagorda en Tijarafe
De wijnen - De grond
Op heel het eiland heeft de grond een vruchtbare bovenlaag op vulkanisch gesteente. De wijngaarden liggen in hellingen van de dalen en barroncos op hoogtes tussen 200-1200 m. La Palma produceert vooral jonge wijnen in de drie kleuren en de uitstekende traditionele dessertwijn, Malvasía
In Fuencaliente-Las Manchas wordt vooral witte wijnen gemaakt van de Malvasíadruif en kunnen van stijl varieeren van droge jovenes tot zoete moscatels die behoorlijk veel alcohol kunnen bevatten. In Hoyo de Mazo wordt voornamelijk rode wijn geproduceerd en hier komen ook de beste rode wijn vandaan. De toegestane druivensoorten voor rode wijnen zijn: listán, prieto en negramoll. Voor witte wijnen: albilo, bujariego, gual, listán blanco, malvasía en sabro
Tea - traditionele wijn
In het noordwesten van het eiland wordt door kleine boerenbedrijven in het gebied rond de vulkaan Caldera de Tabureinte op eeuwenoude wijze wijn gemaakt in wijnmakerijen die in de rotsen zijn uitgehouwen. De beroemde locale wijn wordt voornamelijk van de albilo-druiven gemaakt en wordt hier Tea genoemd. Het kreeg zijn naam doordat de wijn worden vergist in grote vaten van lokaal pijnboomhout (tea) tot ranciowijn. De pijnboomhars geeft volgens zeggen de wijn een medicinale werking. Het is geen DO wijn maar wordt wel door de consejo regulador gecontroleerd
Wijnhoofdstad: Fuencaliente de la Palma
Beroemde Bodega's
Fuencaliente
Bodega Carballo (foto linksboven) (Crta Las Indias 44) https://www.bodegascarballo.com
Opgericht in 1989. Klein familiebedrijf waarvan de zoon Carballo Peréz nu eigenaar is. De wijngaard van 7.5 ha levert zo'n 150 liter biologische wijnen op Produceert witte en rode wijn maar de witte is de beste. Heeft met de wijnen ternationale prijzen gewonnen. Beste wijn: de Malvasia-dulce. Je kan hier wijn kopen en proeven
Llanovid Cooperative (foto rechtsboven) aan de Crta General del Sur. Opgericht in 1947 en bekend onder de merknaam Tenegía. Het is de grootste en belangrijkste producent in de regio. De coöperatie met 200 wijnboeren levert een productie van 5000 hl. Hetis een modern bedrijf waar met allerei nieuwe methoden en tecknieken wordt geëxperimenteerd. Zowel rode en witte wijnen. Beste wijnen: de witte wijnen waaronder de Malvasia Seco en dulces en de Sabro dulce. Je kan hier wijn proeven en kopen;Openingstijden :ma-vr 8.00-18.00 en za+zo 9.00-14.00
Villa de Mazo
Bodega El Hoyo, (Callejones 600), www.bodegaselhoyo.com
El Hoyo is een moderne bodega en opgericht in 1986. Het is uitgerust met de modernste apparatuur. Er wordt wijn gemaakt van de druiven die de aandeelhouders aanleveren. Levert wijn aan de aandeelhouders maar ookaan andere bodega's. Experimenteert met nieuwe methodes. Produceert witte en rode wijnen maar ook hier geldt dat de witte weer de beste is. Maakt ook goede moscatels. Merknaam is Hoyo de Mazo. Beste wijn: Sabro dulce
Kleine bodega's
! Richting Caldera de Taburiente ligt in een dicht pijnbomenbos (ten noordoosten van Puntagorda) een aantal kleine bodega's die uitgehouwen zijn uit het vulkanische gesteente. Hier worden door de locale wijnboeren de traditionele Tea wijn gemaakt. Een bezoek aan deze plek is alléén al de moeite waard vanweze zijn mooie uitzicht over het eiland. En dan heb je nog niet eens de wijnen geproefd! Het gebied is per jeep bereikbaar