Vee, Gewassen en Wijnstokken!
Extremadura is een écht landbouwgebied. Het is rijk aan vele geiten en schapen en wereldberoemd om zijn ham van de Pata Negra varken. Op zijn vruchtbare grond groeien allerlei gewassen: van tabak tot olijven, kurk en katoen. Wat niet veel mensen weten is dat de provincie Badajoz naast schapen ook enorme hoeveelheden wijn produceert. In het landschap zie je overal wijnstokken. De rivier de Guadiana die door het gebied loopt, heeft de wijnstreek zijn water en naam gegeven
De regio stond bekend om zijn produktie van (witte) bulkwijnen. Daarnaast was het een uitstekende basis voor de Brandy de Jerez. Inmiddels is dit verleden tijd. Een aantal wijnmakers hebben behoorlijk geïnvesteerd, gemoderniseerd en zijn ook overgegaan tot de aanplanting van andere (rode) druivensoorten rode druiven. De meeste bodegas beschikken over moderne roestvrijstalen uitrusting, en de modernste wijnbereidingstechnologie
De Ribera del Guadiana kreeg in 1997 zijn D.O. status, en is één van de meest fascinerende nieuwe DO's
Zij worden ook internationaal goed ontvangen en als vernieuwend en betaalbaar aangemerkt. De drijvende kracht achter de promotie tot de DO-status werd geleverd door een aantal bodega's in de subzone Tierra de Barros, en met name Bodegas InVIOSA, in de stad Almendralejo. In het gebied zijn 27 bodegas (groot en klein), die hun wijn steeds vaker zelf bottelen
Wijngebied DO Ribera del Guadiana: 6 DO subzones
Provincie Badajoz
subzones: Tierra de Barros, Ribera Alta de Guadiana, Ribera Baja de Guadiana en Matanegra (zuid-oostoever van de Guadiana)
Provincie Cáceres
subzones: Cañamero en Montánchez (op de noordoever van de Guadiana)
- Tierra de Barros (grenzend aan Portugal)
De wijngaarden liggen aan beide zijden van de rivier Guadiana op een hoogte van 300 tot 350 m; gebied met een oppervlakte van 55.000 ha de grootste en meest innovatieve wijnstreek in het gebied - Ribera Alta
gelegen rond de steden Don Benito en Villanueva de la Serena; gebied van 8.500 ha. De wijnen uit dit gebied blijven iets achter dan uit de rest van de streek - Ribera baja del Guadiana
dicht tegen Portugal aan, in en ten westen van de stad Badajoz; gebied van ca. 7.000 ha - Matanegra
rond de stad Zafra; een oppervlakte van ca. 8.000 ha. De wijnproductie is hier in handen van familiebedrijven - Cañamero
in de Sierra de Guadalupe, rond en in de stad Cañamero; klein gebied van ca 1.200 ha en in handen van familiebedrijven
Montanchez
gelegen rond het stadje Montanchez; gebied van ongeveer 4.000 ha
Wijnsteden
Ribera Alta: Castuera
Ribera Baja: Corte de Peleas
Tierra de Barros: Almendralejo, Villalba de los Barros, Sta. Marta, Villafranca de Los Barros, Los Santos de Maimona, Zafra
- Wijnen - Druiven
Het grote wijngebied met zijn subzones heeft alles in zich om goede wijnen te produceren. De grond is zeer vruchtbaar, er is veel zon, de rivier de Guadiana en zijn zijrivieren zorgen voor een goede irrigatie en er is voldoende neerslag
Er worden van oudsher witte wijnen gemaakt en 80% van de grond wordt beplant met inheemse witte druivenvariëteiten, maar er worden nieuwe (rode) druiven geïntroduceerd. Behalve cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc, wordt er de cencibel (tempranillo), garnacha en viura aangeplants. Ook wordt er geëxperimenteerd met merlot, syrah, chenin blanc en verdejo. En er zijn uitstekende resultaten met de tempranillo
Nuttige Informatie
Ribera del Guadiana Wine Route Association: informatie over de wijnen, bodega's, wijntours
Calle Mérida 2, Almendralejo, www.rutadelvinoriberadelguadiana.es
Beroemde Bodega's
Almendralejo
Bodegas Lar de Barros-InVIOSA (La Fuente 8)
Bodegas Lar de Barros-Inviosa werd in 1931 opgericht door de familie Díaz in Almendralejo. De Bodega was de aanjager tot het verkrijgen van de DO-status. In 1972 werd de meerderheid van de witte druif wijnstok vervangen door rode en op eiken gelagerd. Deze wijziging was een grote investering voor de toekomst wijnen van de regio. Het wijngoed produceert een breed scala aan wijnen en in alle drie de kleuren, waarvan sommigen met de status D.O. Ribera del Guadiana, anderen onder het keurmerk van Vino de la Tierra de Extremadura, (opgericht in 1990). In 1979 is met gestart met de productie van mousserende wijnen onder Cava DO
Viña Extremeña (Calle Lago de Alange) https://vinexsa.com
opgericht in 1970; een familie gerunde holding met grote uitbreiding van particuliere wijngaarden en drie wijnproducerende wijngaarden gelegen in verschillende dorpen in het gebied. Vier generaties hebben zich gewijd aan het cultiveren van de wijnstokken, voorzien van de nieuwste technologie. De wijnen hebben hun vruchten afgeworpen en worden in de internationale markt in 57 landen gegarandeerd. Naast de zorg van een hoge kwaliteit van de wijnen is de bodega ook betrokken bij activiteiten ter bevordering van de kunsten. Er zijn ook proefkamers, een multifunctionele museum, items uit de wereld van het stierenvechten, en een botanische tuin
Bodegas Vía de la Plata (Calle Zugasti, 9) https://bodegasviadelaplata.es
Bodegas Via de la Plata is dé toonaangevende cava-producerende onderneming in Extremadura en zeer gewaardeerd in Spanje. Sedert 1985 produceert het bedrijf hun beroemde cavas op de aloude manier met behulp van traditionele technieken
Zafra
Bodegas Medina 'Las Monedas'- en Bodegas Medina Del Convento (N-432, km. 76) www.bodegasmedina.net
sedert 1931 met 66 ha; opgericht door grootvader José Montaño die vooral gespecialiseerd was in het maken van de traditionele wijnen; nu in handen van de 4e generatie van de familie; wordt al decennia gezien als de toonaangevende bodega in Montaño. In 1975 besloot men het bedrijf uit te breiden en te investeren in de aanplanting van de cabernet-sauvignon; maken hoogstaande kwaliteitswijnen in alle drie de kleuren
Dit heeft geleid tot een nieuwe bodega onder de naam Bodega Medina Del Convento (ctra Cestería 4, Zafra), gelegen in het centrum van de stad. Het heeft een vatenkelder, een tentoonstellingszaal, een etnografisch museum en een afgelegen arena gebouwd in in het bovenste gedeelte, waardoor het een van de meest unieke wijnhuizen is van het gebied. Dit alles in een onvergelijkbare omgeving, een 16e eeuws klooster, met dikke muren, hoge gewelven en stromende natuurlijke bronnen maken het een uitzonderlijke plek om wijn te rijpen