Wijngebied Conca de Barberà: info over de wijnen, wijnstreek en bodega's (noorden provincie Tarragona /regio Catalonië)

             

Conca de Barberà
Dit wijngebied ligt ten westen van de Penedès en ten noorden van Tarragona. Het is bekend vanwege de verbouwing van de beste druiven voor de Cava. Heeft afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd om eigen kwaliteitswijnen te maken. In het algemeen worden de wijnen op hypermoderne wijze gemaakt en twee wijnen in één oogst. De meeste wijngaarden liggen in de riviervalleien van Francolí en Ganguera, met de stad Montblanc als centrum, op een hoogte van 200 m tot 400 m. De bodem is uitstekend geschikt voor wijnbouw: leisteen, meestal alluviale onderlagen en een lichtbruine bovengrond met wat kalk

Druiven 
De meeste wijnproducenten hebben zich in het begin van de twintigste eeuw verenigd in coöperaties. De wijngaarden zijn relatief jong en er wordt volop geëxperimenteerd met diverse druivensoorten. Witte druiven: Macabeo, Parellada, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Rode druiven: Trepat, Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Syrah en Pinot Noir.

De Wijnen
Het gebied is vooral bekend vanwege de verbouwing van de beste druiven voor de Cava, met name voor beroemde wijnmakers als Miguel Torres uit de Penedès

Er worden ook 'eigen' wijnen gemaakt, vooral witte wijnen (vooral de perallada) waarbij de nieuwe stijl van vroege oogst om een goede zuurbalans en een frisse, heldere smaak te behouden. Rode en rosados zijn meestal jong maar er wordt ook wel wat rode crianza niveau gemaakt en hoger. Rondom de heuvels van het Monestir de Poblet, ten noordwesten van de wijnhoofdstad MontBlanc, groeit de cabernet sauvignon en is een van de vele ‘internationale’ wijngaarden in het gebied

Wijnbereiding 
In het gebied worden over het algemeen op hypermoderne wijze gemaakt. Een van de grootste successen in deze streek is de toepassing van de "dubbele oogstjaren, bekend als de  'Flying Winemakers' techniek, die hier tot kunstvorm is verheven. Vroegrijpe druiven met een relatief hoge zuurgraad worden eind augustus, begin september geoogst en verwerkt met de z.g. koude techniek. Daarmee kunnen, nog voordat het normale oogstseizoen begint, in korte tijd interessante, fruitige, makkelijk drinkbare wijnen worden geproduceerd. Het grotet voordeel is het kostenbesparende effect: mankracht en apparatuur kunnen vanwege de verschillende oogst- en verwerkingstijden veel efficiënter worden ingezet

Wijnstad: Montblanc
andere wijnsteden: Barberà de la Conca, Pira, Sarral, Solivella

 


Beroemde Bodega’s


Barberà de la Conca
Concavins (Carretera de Montblanc-Barbera, km. 0.800,  t. 977 887 030)
Dit bedrijf is een voormalige coöperatie en sedert 1988 aktief. De bodega heeft twee wijnsoorten: de simpele maar heerlijk fruitige Castillo de Mont Blanc en de premium serie Clos Mont

Solivella
Bodega Sanstravé (c. de la Conca, 10), www.sanstrave.com; /wijnwinkel, bezoek bodega/proeverij/
Bezit een eigen (familie) restaurant  (C, d'Andorra 56), aanbevolen in Michelin-gids 
Kleine bodega (25 ha) die vooral in de streek en Catalonië werkzaam is.Op de begane grond van het oude herenhuis van de familie bevindt zich de wijnmakerij Sanstravé. Tijdens het bezoek kan je genieten van de moderne faciliteiten en de ondergrondse kelder. Ze maken een heel goede cépage chardonnya, onder de naam Gasset Blanc Sanstravé; en een goede rode reserva onder de naam Gasset Negra Sanstravé. Maken ook een goede Cava, onder de naam Cava Sanstrave Brut Nature Gran Reserva Beste wijn: rode joven, onder de naam Gasset Negre Sastrave

Vimbodí
Castell de Milmanda/ Bodega Torres (Ctra N-240, km. 5, Vimbodí) /bezoek wijngaarden)
Dichtbij het klooster Poblet (2 km) en Espluga de Francoli, ligt de prachtige wijnmakerij van de familie Torres. De wijngaarden van Milmanda strekken zich uit over het land van het kasteel van Milmanda, waar de keizers Karel V en Filips II jaagden. Milmanda maakte deel uit van een route van middeleeuwse kastelen die onderdak bood aan christenen tijdens de herovering op de Moren. De 75 hectare grond die op 500 meter hoogte in Conca de Barberà is aangeplant, biedt de ideale grond om de beste druiven te verbouwen. Deze wijngaarden herbergen de Pago de Milmanda, een Chardonnay-perceel van 15 hectare waarnaar de meest prestigieuze witte wijn van de familie Torres is vernoemd


 

 

 

Powered by

MasSpanje connected

   Facebook
Twitter