Één van de oudste wijngebieden
Het gebied ligt tussen de Franse grens en de Middellandse Zee in het oosten. De geschiedenis van de wijnen dateert uit de 4e v.Chr toen de Grieken de eerste wijnranken naar hun kolonie Empúries brachten. Al snel verspreiden de wijngaarden zich over het hele gebied, werden de wijnen een succes en in het buitenland verhandeld (waaronder Rome)

In de 10e eeuw vestigden monniken zich in de kloosters van Sant Pere de Roda en Sant Quirze de Colera en zetten de wijnbouw voort. Met geduld, zware arbeid en verfijnde technieken legden zij terrassen op de berghellingen aan. Een lange lijn van cipressen moesten de druiven beschermen tegen de verschrikkelijke tramuntana wind


In de 19e eeuw vernietigde de druifluis net als elders in Europa de wijnstokken. In de 20e eeuw zijn de boeren weer wijn gaan verbouwen. Net als in de Penedès, produceerde Ampurdán-Costa Brava zware 'rancios' en zoete wijnen. Vanwege de afnemende vraag naar deze wijnen in de jaren vijftig, is er in het gebied met nieuwe technieken geëxperimenteerd

In 1975 kreeg het gebied zijn DO certificaat. Nu is een jonge generatie wijnbouwers aan het werk die inzet op kwaliteit en karakter. Het grote publiek heeft het gebied (nog) niet ontdekt maar in de verschillende wijnkelders kom je wijnen van voortreffelijke kwaliteit tegen


 

De Wijnen 
Er worden vooral rosados gemaakt van garnacha en carinena. In het gebied wordt veel met nieuwe soorten geëxperimenteerd waaronder de tempranillo, cabernet sauvignon en chardonnay. Dit heeft mooie moderne witte en rode wijnen opgeleverd. Er wordt ook cava gemaakt. In het gebied zijn vooral coöperaties aktief waarvan de grote heel goede wijnen maken.

Uniek voor Spanje is de combinatie van zonneschijn, de Middellandse Zee die voor milde temperaturen zorgt en de grote verscheidenheid aan bodemsoorten, - van zwarte leisteen en graniet tot leem en zand. Maar vooral de koude noordenwind, de Tramunta, die met snelheden van soms 120km per uur langs de noordelijke kust waait. Hij vaagt alle vochtigheid weg, waardoor schimmels of andere ziektekiemen geen kans krijgen

 

Wijnstad: (hoofdstad) Peralada
Andere wijnsteden: Capmany, Mollet de Peralada, Sant Climent Sescebes, Espolla, Vilamanische, Garriguella, Vilajuïga en Pau

 

 

   

 

 

Beroemde Bodega’s


Perelada
Castillo de Perelada: 
Sant Joan 9, Perelada, +34 972 53 80 11, www.castilloperelada.com, Wijnproeven met bezoek aan de wijngaarden en bodegas kunnen worden gereserveerd bij t. 34 972 53 80 11 en per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Enkele meters van het kasteel is de winkel La Botiga del Celler, C/SantJoan, 23
Opgericht in 1947 door zakenman Miguel Mateu uit Barcelona die tevens eigenaar was van een autobedrijf. Hij kocht het kasteel en herontdekte de wijnkelders die hier al sedert de 14e eeuw onder het kasteel lagen. Kleinzoon heeft bedrijf overgenomen van zijn grootvader en is de motor geweest van het kwaliteitsoffensief in de regio. Het bedrijf produceert een diversiteit aan wijnen van wit, rosadas, rode crianzas en reserves. Ook diverse Cavas. Er wordt ook olijfolie en zout verkocht. Het Hotel Peralada Wine Spa & Golf is ook van deze zakenman. In het wellnesscentrum kan je je laten verwennen door wijnbehandelingen!


Mollet de Peralada

Lavinyeta (foto links): 
Cta de Mollet a Masurac, Mollet de Peralada, www.lavinyeta.es. Verzorgen begeleide wijntours, wijn- en olijfolieproeverijen en organiseren allerlei evenementen. Ligt aan de weg van Mollet naar Masarac
Het is een klein familiebedrijf dat een aantal internationaal bekroonde wijnen heeft geproduceerd, waaronder de Punt I Apart 2007. Naast de witte Heus behoort ook de zoete Sols tot zijn specialiteiten.

Comercial Vinicola del Noreste (CoViNoSa)
Carrer Espolla, 9 177 52 Mollet de Perelada, t. 972 563 150, www.vinicoladelnorest.com. Openingstijden: ma-vr 09.00-13.00 en 15.00-19.00. Wijngaardbezoeken t. 972 56 31 50 (op verzoek). Er is een kleine winkel waar de wijnen en olijfolie worden verkocht
Opgericht in 1977,  samenwerkingsverband tussen Cavas del Ampurdán en Coöperative de  Mollet de Perelada
Haalt zijn wijn bij de coöperatie en brengt het op de markt. Specialiteit van de wijnmakers is de zoete Moscatel, Mistella negra en de Garnatxa, de specialiteit van de regio. Beste wijn: uitstekende cabernet sauvignon


Pont de Molins

Ricardell Cooperativa:
Despoblado s/n 17706 Pont de Molins (Gerona), t. 972 52 91 19, www.crae.com
Opgericht in 1934, 300 ha wijngaard en produceert 300 ong. 1500 hl
Maakt een van de betere nieuwe wijnen van de streek


Garriguella

Bodega Trobat (foto rechts)
Castelló, 10 17780 Garriguella, t. + 34 972 53 00 92, www.bodegastrobat.com
Oud wijnhuis en heeft zijn oorsprong in 1730 en wordt beschouwd als één van de belangrijkste wijnhuizen in de denominatie. Beste wijnen: de Noble Blanc de Blancs (macabeo) joven, de Vinya Noble Cabernet Sauvignon en de klassieke zoete Garnatxa Trobat. Produceert ook cava

 

 

 

Share

Powered by

MasSpanje connected

FaceBook
Twitter
TOP