Één van de oudste wijngebieden
Het gebied ligt tussen de Franse grens en de Middellandse Zee in het oosten. De geschiedenis van de wijnen dateert uit de 6e v.Chr toen de Grieken de eerste wijnranken naar hun kolonie Empúries brachten. Al snel verspreiden de wijngaarden zich over het hele gebied, werden de wijnen een succes en in het buitenland verhandeld (waaronder Rome)
In de 10e eeuw vestigden monniken zich in de kloosters van Sant Pere de Roda en Sant Quirze de Colera en zetten de wijnbouw voort. Met geduld, zware arbeid en verfijnde technieken legden zij terrassen op de berghellingen aan. Een lange lijn van cipressen moesten de druiven beschermen tegen de verschrikkelijke tramuntana wind
In de 19e eeuw vernietigde de druifluis net als elders in Europa de wijnstokken. In de 20e eeuw zijn de boeren weer wijn gaan verbouwen. Net als in de Penedès, produceerde Ampurdán-Costa Brava zware 'rancios' en zoete wijnen. Vanwege de afnemende vraag naar deze wijnen in de jaren vijftig, is er in het gebied met nieuwe technieken geëxperimenteerd
In 1975 kreeg het gebied zijn DO certificaat. Nu is een jonge generatie wijnbouwers aan het werk die inzet op kwaliteit en karakter. Het grote publiek heeft het gebied (nog) niet ontdekt maar in de verschillende wijnkelders kom je wijnen van voortreffelijke kwaliteit tegen
De Wijnen
Er worden vooral rosados gemaakt van garnacha en carinena. In het gebied wordt veel met nieuwe soorten geëxperimenteerd waaronder de tempranillo, cabernet sauvignon en chardonnay. Dit heeft mooie moderne witte en rode wijnen opgeleverd. Er wordt ook cava gemaakt. In het gebied zijn vooral coöperaties aktief waarvan de grote heel goede wijnen maken.
Uniek voor Spanje is de combinatie van zonneschijn, de Middellandse Zee die voor milde temperaturen zorgt en de grote verscheidenheid aan bodemsoorten, - van zwarte leisteen en graniet tot leem en zand. Maar vooral de koude noordenwind, de Tramunta, die met snelheden van soms 120km per uur langs de noordelijke kust waait. Hij vaagt alle vochtigheid weg, waardoor schimmels of andere ziektekiemen geen kans krijgen
Wijnstad: (hoofdstad) Peralada
Andere wijnsteden: Capmany, Mollet de Peralada, Sant Climent Sescebes, Espolla, Vilamanische, Garriguella, Vilajuïga en Pau
Beroemde Bodega’s
Cadaqués
Bodega Martin Faixó (foto linksboven) (Ctra de Cadaqués, Cadaqués)zie website
Bodega ligt midden in het natuurpark Cap de Creus, op weg naar Cadaqués
Oud wijnhuis met een moderne bodega. In deze kelder kunt u wijnen met veel persoonlijkheid proeven, waaronder Cadac, de high-end wijn van Martí Faixó.
Naast de wijnmakerij biedt de boerderij Sa Perafita accommodatie en catering
Capmany
Grup Oliveda Vins I Caves (Carrer de la roca 3, Capmany) t. + 34 972 549 012, www.grupoliveda.com
Er is een winkel (verkoop cava en wijnen) met gratis bezoek aan de oude wijnmakerij, het Barrel Tap Museum; begeleide wijntours, wandeling met ontbijt of brunch en/of bezoek ad dolmens, wijnhuis, wijngaarden
Familiebedrijf, waar drie generaties zich met hart en ziel aan de wijngaarden hebben gewijd. In dit bedrijf gaan oude tradities samen met de nieuwste technieken
Er wordt zowel DO Ampurdan als DO cava gemaakt van de meest traditionele variëteiten, zoals Grenache en Cariñena tot de meer internationale soorten zoals: Cabernet , Syrah , Merlot , Sauvignon blanc en Chardonnay
Er worden internationaal bekroonde wijnen gemaakt, de Rigau Ros en Furot en de cavas Familia Oliveda en Gran Rigau
Garriguella
Bodega Trobat (foto rechtsboven) (Ctra. Castelló, 10 Garriguella) t. + 34 972 53 00 92, www.bodegastrobat.com
Oud wijnhuis en heeft zijn oorsprong in 1730; wordt beschouwd als één van de belangrijkste wijnhuizen in de denominatie
Maakt DO Empordà- en DO Catalonia-wijnen en DO Cava (uit 10 hectare eigen wijngaard);
Momenteel produceert de wijnmakerij 1.000.000 flessen wijn en 300.000 flessen cava per jaar
Beste wijnen: de Noble Blanc de Blancs (macabeo) joven, de Vinya Noble Cabernet Sauvignon en de klassieke zoete Garnatxa Trobat
Cooperativa Agrícola Garriguella (foto linksonder) (Ctra. de Roses, Garriguella), t. + 34 972 53 0002, www.cooperativagarriguella.com
opgericht in 1963, unie van 55 kleine lokale producenten; 160 ha wijngaard op leisteen, sinds 1975 geregistreerd in de DO Ampurda
biedt verschillende wijntours aan, waaronder een wijnproeverij al dan niet met een bezoek aan de wijngaard en bunkers
heeft agrowinkel die lokale produkten (oa olijfolie) en wijnen verkoopt. Restaurant met terras buiten; op de kaart een eenvoudig menu van uitstekende kwaliteit met locale produkten en groot aanbod van de wijnen
De cooperativa werkt met traditionele rassen zoals Garnacha, Carignan, Macabeo en Mouscat aangevuld met Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Tempranillo.
Produceert ook cava
Mas Llunes (Ctra de Vilajuïga, Garriguella), t. + 34 972 552 684,
Naast de meer traditionele rondleidingen bieden ze een Sensorial Wine Tasting aan , waarbij muziek, licht en beelden worden gemengd met de kleuren, smaken en aroma's van wijn
Bodega ligt aan de voet van het natuurgebied Albera. Het is een wijnmakerij met een eeuwenoude geschiedenis (700 jaar) waar wordt gewerkt met inheemse variëteiten zoals Carinyena of Garnatxa , die voortreffelijk zijn; maken wijnen uitsluitend de eigen wijngaarden; produceren 150.000 flessen per jaar
Mollet de Peralada
Lavinyeta (fotoboven) (Crta de Mollet a Masurac, Mollet de Peralada; Ligt aan de weg van Mollet naar Masarac) www.lavinyeta.es
Verzorgen begeleide wijntours, wijn- en olijfolieproeverijen en organiseren allerlei evenementen; bieden picknicks en yoga tussen de wijngaarden of wijnavonden waar je midden in de wijngaarden onder de sterren kunt dineren met livemuziek
Twee jonge mensen uit een ondernemersfamilie begonnen met 4 ha oude wijnstokken, en vandaag is La Vinyeta uitgegroeid tot een van de meest dynamische projecten van de DO Empordà
De duurzame wijnmakerij heeft een aantal internationaal bekroonde wijnen geproduceerd, waaronder de Punt I Apart 2007.
Naast de witte Heus behoort ook de zoete Sols tot zijn specialiteiten.
Comercial Vinicola del Noreste (CoViNoSa)
(Crta Espolla, 9 177 52 Mollet de Perelada) t. 972 563 150, www.vinicoladelnorest.com. Openingstijden: ma-vr 09.00-13.00 en 15.00-19.00. Wijngaardbezoeken t. 972 56 31 50 (op verzoek). Er is een kleine winkel waar wijnen en olijfolie worden verkocht
Opgericht in 1977, samenwerkingsverband tussen Cavas del Ampurdán en Coöperative de Mollet de Perelada
Haalt zijn wijn bij de coöperatie en brengt het op de markt. Specialiteit van de wijnmakers is de zoete Moscatel, Mistella negra en de Garnatxa, de specialiteit van de regio
Beste wijn: uitstekende cabernet sauvignon
Peralada
Castillo de Perelada: Sant Joan 9, Perelada, +34 972 53 80 11, www.castilloperelada.com, Wijnproeven met bezoek aan de wijngaarden en bodegas kunnen worden gereserveerd bij t. 34 972 53 80 11 en per mail naar
Opgericht in 1947 door zakenman Miguel Mateu uit Barcelona die tevens eigenaar was van een autobedrijf. Hij kocht het kasteel en herontdekte de wijnkelders die hier al sedert de 14e eeuw onder het kasteel lagen. Kleinzoon heeft bedrijf overgenomen van zijn grootvader en is de motor geweest van het kwaliteitsoffensief in de regio. Het bedrijf produceert een diversiteit aan wijnen van wit, rosadas, rode crianzas en reserves. Ook diverse Cavas. Er wordt ook olijfolie en zout verkocht. Het Hotel Peralada Wine Spa & Golf is ook van deze zakenman. In het wellnesscentrum kan je je laten verwennen door wijnbehandelingen!
Pont de Molins
Ricardell Cooperativa (Despoblado s/n 17706 Pont de Molins) t.+34 972 52 91 19, www.crae.com
Opgericht in 1934, 300 ha wijngaard en produceert 300 ong. 1500 hl
Maakt een van de betere nieuwe wijnen van de streek