Taramundi: in de afgelegen regio Los Oscos, ad grens met Galicie, ligt dit kleine dorp. In de omliggen bossen van de natuur genieten maa ook met de traditionele plaatselijke ambachten. Toeristenbureau geeft 5 mooie wandelroutes, waaronder bijzonder mooi Grandas de Salime, 30 km naar het zo waar in etnogr.museum volop kunstnijverheid is te bewonderen. Maar Taramundi vooral bekend om zijn smeedijzerwerk. De romeinen waren de eersten die ijzererts hier ontdekten maar rondom en in dorp nu 13 ambachtsmensen tradit. messen met houten handvaten maken. Ook beroemd om zijn verschillende soorten likeur, Info: Avda Galicia, www.taramundi.net,
Parque Natural de Somiedo (zo van Taramundi),
Dit park, is een van de ruigste stukken wildernis, die nog over is in West-Europa, strekt zich met een oppervl. van 300 km2 uit over de Cantabrische bergen. Somiedo is een vd mooiste bergecosystemen op Iber.schiereil. en de berken- en eikenbossen bieden een veilig leefgebied voor wolven, bruine beren en de auerhoenderen. De meren van Saliencia, zijn bijzonder mooi. Het Lago del Valle is het grootste meer van Asturie en ligt 1550m boven zeespiegel. In het park groeien divers soorten wilde bloemen die de barre omstandigheden kunnen weerstraan. Het kenmerkenst vh park zijn de traditionele, rietgedekte stenen onderkomens, of teito's. In de lente en de zomer wonen hier herders, wanneer de dieren laten grazen. Geologisch bestaat het uit lei, zandsteen, kwarts en kalksteen
Bruine Beer;
Vall de Teverga, ten oosten van Parque Somiedo, Info: Plaza del Ayuntamiento, www.infoteverga.com
Dit gebied, waarvan de helft bedekt met bos, ligt ten zuiden van Oviedo. Het is vooral mooi door het ruige landschap, de drie rivieren, en schuimende watervallen. In dit gebied leven wilde dieren, zoals vossen, herten, gemzen. Niet minder interessant zijn de grotten, Cueva Huerta, Cueva de Vistulaz, en Vegalonga, met hun fascinerende prehistorische muurschilderingen. De hoofdstad vd regio is La Plaza, met zijn fraaigelegen Iglesia de San Pedro, 11e eeuw met kleine expositie van 18e Asturische schilderijen. Ten westen van La Plaza ligt Villaneuva, met zijn evenmooie Iglesia de Santa Maria. De culinaire specialialiteiten zijn geroosterd lamsvlees, en masera-kaas, een must voor fijnproevers
Barzana en Bermiego
Visigotische aristrocratie koos deze dorpen als schuilplaats tegen de Moren. Beide plaatsen bekend om hun heerlijke brood en kleurrije fiestas. In Bermiego, tussen de heuvels Gamonitero en Gamondal, ziet u traditionele rode daken en karakteristieke horreos,. Mooie gemakkelijke tocht naar de top van de Gamonitero met mooi uitzicht. Naast Ook Barzana aantrekkelijk dorp met etnografisch museum de Quirós, op de plek vd vroegere marktplaats. Toont alledaags leven op het platteland vroeger.
Salas en Valle del Narcea (westen van Oviedo, N634 richting kust, na Grado), Info. Plaza de la Campa
Salas geboorteplaats van de markies van de Valdés-Salas, stichter vd universiteit van Oviedo en een vd initiatiefnemers voor de reconquista. Belangrijkste bezienswaardigheid is de fraaie oude Stad, gebouwd rondom het imposante kasteel, ooit het onderkomen van de aartsbisschop. Verder Isglesia de San Martin, 9e eeuw. Ook mooi Iglesia de Santa Maria, 16e eeuw. Ten zuiden van Salos strekt zich mooie en ruige vallei, de Valle del Narcea. Het is er groen, en beschut en dus uitstekend geschikt om te wandelen en te vissen. De dorpen hier staan bekend om hun lekkere ham en kunstnijverheid.
Asturische doedelzak: Keltische erfgoed goed tot uiting in de doedelzakmuziek. Er zijn 6 verschillende soorten, waaronder de bekende Galicische (gaita) en de iets grotere Asturische doedelzak. Ze lijken op die van de Schotse, maar verschillen in zowel aantal baspijpen als in bereik en vingerzetting. Mannen in traditionele kledij lopen vaak door de straen van Asturie en spelen oude volksmuziek
Cider: wordt bewaard in houten vaten bij een temperatuur van 9-10 graden celcius. Een te lage temperatuur belemmert het gistingsproces, een te hoge zou het proces versnellen. Ideale rijpingstijd 5-6 maanden; wordt vanuit hoogop gehouden fles in het glas geschonken om het te laten bruisen
De originele etiketten op de flessen vd cider garanderen de hoge kwaliteit en de traditionele productiemethode. Meestal kleurrijk en de afbeeldingen van fruit maken het heel aantrekkelijk
Kazen: gemaakt van koeien- schapen- en geitenmelk, vrij sterke, pittige smaak en geur. De bekendste zijn cabrales en taramundi
Dorpen LLanos de Somerón: bekend om heerlijk bloemenhoning, geproduceerd uit de nectar van heide en kastanjebloemen